Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

GENEL
eTwinning nedir?
eTwinning,Avrupa'daki okulların oluşturduğu bir topluluktur. . Katılımcı tüm ülkeler kayıt olabilir ve birbirleri ile tanışmak, fikir paylaşımında bulunmak, uygulamaları görmek, Öğrenme Etkinliklerinde birlikte öğrenmek ve çevrimiçi yürütülen projelere katılabilmek için eTwinning çevrimiçi araçlarını kullanabilir (Portal ve Masaüstü).

eTwinning Projesi nedir?
İki farklı Avrupa ülkesinden farklı iki okul, bir proje oluştururlar ve çalışmalarını yürütmek için BİT araçlarından faydalanırlar. Okullar İnternet aracılığıyla iletişim ve işbirliği kurduklarından, yönetimin yapacağı herhangi bir şey ya da bir hibe durumu söz konusu olmadığı için, yüz yüze toplantılara gerek yoktur.

Bir eTwinning projesinde ne yapabilirim?
Kendinizin ve ortağınızın çalışmak istediği bir konu üzerinde çalışabilirsiniz. Projeler, BİT kullanımını ve sınıf etkinliklerini teşvik etmeli ve tercihen projeye katılan okulların müfredatları ile uyumlu olmalıdır.

Projeye katılabilmek için ileri düzeyde BİT kullanıcısı olmam gerekiyor mu?
Kesinlikle hayır! eTwinning'in hedeflerinden biri de BİT konusundaki becerileri arttırmak bu yeteneği günlük yaşamın bir parçası haline getirmektir. eTwinning, tüm düzeydeki BİT becerilerine hitap eder.

eTwinning projelerine kimler katılabilir?
Bir eTwinning projesi iki ya da üç öğretmen, bir grup zümre öğretmeni, kütüphaneciler, okul yöneticileri ve tüm Avrupa'daki öğrenciler tarafından yürütülebilir. İşbirliği, BİT araçlarının kullanımı ile aynı alan içerisinde veya farklı alanlarda olabilir. Okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim okulları projeye katılabilir (5-19 yaş arası).

Hangi ülkeler eTwinning'de yer almaktadır?
eTwinning'de AB üyesi olan Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda ve İngiltere yer almaktadır. Ayrıca; Arnavutluk, Makedonya, İzlanda, Norveç ve Türkiye de bu ülkeler arasındadır.

KAYIT
eTwinning'e kayıt olmak bana neler kazandırır?
Bir kullanıcı adı ve şifre aldıktan sonra, kişisel eTwinning Masaüstüne ulaşabilir ve burada ortak bulmak, okullarla iletişime geçmek ve bir projeye başlamak için size gerekli araçları bulabilirsiniz.

Bir eTwinning projesine kaydolduktan sonra neler yapabilirim?
Özel bir çevrimiçi çalışma alanı olan "TwinSpace"e de girmiş olursunuz. TwinSpace, yöneticiler olarak siz ve öğrencilerinize açıktır. Öğrencilerinizi üye olarak davet edebilirsiniz. Ayrıca Masaüstünüzde ulaşabileceğiniz resmi bir eTwinning etiketi de almış olursunuz.

Hangi dili kullanmalıyım?
eTwinning Portalına kayıt olduğunuz zaman, tüm bilginin çevrildiği herhangi bir dili kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, kendi proje fikrinizi oluştururken, ortak olan bir dil kullanmayı tercih ediniz (İngilizce, Fransızca, Almanca). Bu şekilde diğer okulların sizi anlaması da kolaylaşmış olacaktır.

Şu an eTwinning'e kayıtlıyım, fakat kendi okulumu TwinFinder'da bulamıyorum. Bunun sebebi nedir?
Bu oldukça normal bir durumdur! TwinFinder, sizin ortak bulmanız için oluşturulmuştur; bu yüzden yaptığınız araştırmada kendi ülkenizden bir okul görünmeyecektir. Okulunuzun sistemde olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız, okulunuzu eTwinning Haritasından bulabilirsiniz.

Projemi nasıl kayıt ettireceğim?
Ortağınızı "Contacts"(Bağlantılar) bölümüne ekleyin. "MyProjects"(Projelerim) bölümünde , "Create a new project"(Yeni bir proje oluşturun) üzerine tıklayın. Bir ortak seçin ve formu doldurun. (Not: Sadece bir ortak formu doldurmalıdır). Formu doldurduktan sonra, ortağınız sizin isteğinizi bildiren bir mesaj alacaktır. ( sizin isteğinizi kabul etmek için kullanıcı adı ile giriş yapmalı ve verilen talimatları takip etmelidir). Kabul edildikten sonra, bu bilgi Ulusal destek Servislerine gidecek ve projeniz onaylanacak ya da reddedilecektir. Bir onay mesajı aldığınız andan itibaren çalışmaya başlayacaksınız.
Daha fazla ortak eklemek istiyorsanız "MyProjects"(Projelerim) bölümüne gidiniz "Add new partner(s)"(Yeni ortaklar ekleyin) üzerine tıklayınız.
 
Ortağım ve ben başka bir projeye de kaydolmak istiyoruz. Bunu nasıl gerçekleştireceğiz?
İlk projeye başvurduğunuz şeklide aynı işlemleri tekrarlayınız. Tüm projeler, Masaüstünüzün "MyProjects"(Projelerim) bölümünde görünecektir.

ORTAK ARAMA
Projem için nasıl ortak bulacağım?
Ortak araştırmak için Masaüstünüzde bulunan "TwinFinder" kullanınız. Sonuçlarınızı özelleştirmek için farklı araştırma kriterlerini birleştirebilirsiniz. Ayrıca, "Partner-Finding Forum"(Ortak Bulma Forumu) kullanarak mesaj gönderebilir ve yanıtlamak için okullarla iletişime geçebilirsiniz.
İPUCU: Potansiyel ortaklarınızla iletişime geçtiğinizde, ortak olarak kullanılan bir dilde bilgi verdiğinizden emin olunuz. (örn; İngilizce, Fransızca veya Almanca).

Bir projeye kaç ortak katılabilir?
Projelerde ortak sayısında sınır yoktur, etkinliklerinizi takip etmekte zorluk çekme riskiyle karşılaşmak istemiyorsanız çok fazla ortak ile çalışmamaya dikkat ediniz.

Ülkemde eTwinning'e kayıtlı olan öğretmenleri nerede görebilirim?
eTwinning Haritasına bakınız, ülkenizi seçiniz, burada ülkenizden proje yapan okulları ve projeleri görebileceğiniz bir liste göreceksiniz.

BİRLİKTE ÇALIŞMA
TwinSpace nedir?
TwinSpace, okulların projelerinde birlikte çalışabileceği bir platformdur. Her proje, ortakları için Masaüstünde kendi özel TwinSpace alanına ve davet ettiği kişiler için Portal ana sayfasında bir alana sahiptir.
TwinSpace iletişim ve işbirliği için birçok araç sunmaktadır, bunların arasında 24 açık olan bir sohbet odası (öğrencileriniz güvenli bir çevrimiçi ortamda ortakları ile sohbet edebilirler) bir e-posta kutusu, forumlar ve takvim yer almaktadır. Proje, materyalleri klasör olarak ve arşivde depolayabilir ve TwinSpace'i öğretmen ve öğrenciler arasında bilgi alışverişi yapmak için kullanabilir.
Proje ortakları, otomatik olarak TwinSpace yöneticisi sayılır. Öğrenciler ve hatta öğretmenler ve diğer meslektaşlar TwinSpace üyesi olmak için davet edilebilir. Arzu ederseniz, davet ettiğiniz üyelere önemli sorumluluklar da verebilirsiniz.
 
TwinSpace projeme nasıl ulaşabilirim? Öğrencilerim nasıl ulaşacaklar?
Bir proje ortağı olarak TwinSpace'inize Masaüstünüzden ulaşabilirsiniz. Öğrencileriniz, kendi kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak TwinSpace'e direkt olarak erişebilirler.

Proje çalışmasında hangi dilleri kullanabilirim?
Bunu seçmekte serbestsiniz, bu seçim size ve ortağınıza bağlıdır. eTwinning Portalı ve araçlarına ilişkin bilgi 21 dilde bulunmaktadır.

Bir proje üzerinde başka bir okul ile çalışmaktayım. Bazı sebeplerden dolayı problemler yaşıyoruz ve e-postalarıma cevap alamıyorum. Ne yapmalıyım?
Neler olup bittiğini öğrenebilmek için değişik iletişim araçlarını kullanarak okulla bağlantıya geçmeye çalışınız. Sabırlı olunuz; iletişim probleminin bazı özel sebepleri olabilir ( tatil, hastalık, yoğun sınav dönemi,vb.) Durumu anlamaya çalışınız böylece elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz. Son bir tercih olarak, size yardımcı olması için UDS ile iletişime geçiniz.

TEKNİK KONULAR
Kullanıcı adımı unuttum. Ne yapmalıyım?
Portalın ana sayfasındaki "Forgot your password?" (kullanıcı adımı unuttum) kutucuğuna tıklayınız. Kayıt için kullandığınız e-posta adresini giriniz ve "submit" (onayla) kutucuğuna tıklayınız. Giriş verilerinizi ve yeni şifrenizi alacaksınız..

Öğrencilerimden biri TwinSpace şifresini unuttu. Bu konuda bilgiye nasıl ulaşacağım?
Öğrencinizi davet ettiğiniz zaman onun e-posta adresini kullandıysanız, "Forgot your password?" (kullanıcı adımı unuttum) kutucuğuna adresi giriniz, öğrenciniz yeni bir şifre alacaktır. Öğrencinizi davet ettiğinizde, hayali bir e-posta adresi kullandıysanız. Onu tekrar TwinSpace'e davet etmek zorundasınız.

İPUCU: Öğrencilerinizi TwinSpace'e davet ederken, kullanıcı adları ve şifrelerinin saklandığı bir dosya tutunuz.

Profilimizdeki kontak kişinin verilerini değiştirmeye çalıştık. Fakat şimdi ne eski ne de yeni kontak kişimiz giriş yapabiliyor. Ne yapabiliriz?
"Forgot your password?" (kullanıcı adımı unuttum) kutucuğuna tıklayarak giriş verilerinizi alabilirsiniz. Şifrenizi unuttuğunuzda yapılması gerekenleri yerine getiriniz.

Artık okulda çalışmıyorum. Kendi adımı Portalden nasıl çıkarabilirim?
Artık bir okulda çalışmıyorsanız, Masaüstünde "MyProfile", "Edit my profile"(Profilim, Profilimi Düzenle) bölümüne geçerek kendinizi listeden çıkarabilir ve hesabınızı iptal edebilirsiniz.

Okulumu değiştirdim ve profilimi yeni okuluma nasıl aktarabilirim ?

Okulunuzu değiştirdiyseniz, ilk okulunuzun profilini etkin halden çıkarın ve Masaüstü aracılığıyla yeni bir okul bağlantısı oluşturun.

eTwinning araçları hakkında daha fazla bilgiye nasıl ulaşabilirim?
eTwinning İnternet sitesi ya da ulusal eTwinning sitenizdeki dokümanları inceleyebilirsiniz.

ÖDÜLLER
eTwinning Etiketi nedir?
eTwinning Etiketi, projede yer almak isteyen okulların ülkelerine ait Ulusal Destek Servisleri tarafından onaylanan projelere verilir. Ortaklığı kabul edilen okullar, kayıttan en fazla bir hafta sonra eTwinning Etiketini alırlar.

Kalite Etiketi Nedir?
Kalite Etiketi ulusal düzeyde verilmektedir. Kalite Etiketi, her iki ülke tarafından projeniz onaylandıktan sonra başvurarak alacağınız bir ödüldür. Başarılı bir proje yürütüyorsanız ve Kalite Etiketi alacağını düşünüyorsanız, Masaüstünde "Etiketler" başlığındaki formu doldurunuz. Başvurunuz Ulusal Destek Servisi tarafından değerlendirilecektir.

Avrupa Kalite Etiketi Nedir?
Avrupa Kalite Etiketi Avrupa düzeyinde verilmektedir. Siz veya proje ortaklarınızdan en az biri bir Kalite Etiketi aldıysa, Avrupa Kalite Etiketi alabilirsiniz. Bu Etiket, Merkezi Destek Servisi tarafından yılda iki kez verilmektedir.

eTwinning Ödülleri Nedir?
Avrupa eTwinning Ödülleri yüksek kalitede proje üreten okullara verilmektedir. Üç yaş kategorisi bulunmaktadır: 4-10, 11-15 ve 16-19 yaşları. Yıl boyunca devam eden projelere ait Avrupa Ödül yarışması sonbaharda gerçekleşir. Ödüller, takip eden ilkbaharda düzenlenecek yıllık eTwinning Konferansında verilir.
eTwinning Ödülleri ulusal düzeyde de verilmektedir. Ülkenizde ödül etkinliklerinin nasıl yürütüldüğünü öğrenmek için, Ulusal Destek Servisi ile iletişime geçiniz.

ETKİNLİKLER
Profesyonel Gelişim Çalıştayı Nedir? Nasıl katılabilirim?
eTwinning Profesyonel Gelişim Çalıştaylarına ilişkin bilgiyi eTwinning web sitesinde bulabilirsiniz. Bu çalıştaylar, Değişik Avrupa ülkelerinde düzenlenmektedir ve amaçları öğretmenleri eTwinning projeleri ile tanıştırmak ve onların yurt dışından ortaklar bulmasını sağlamaktır.
Bu çalıştaylardan birine katılmak istiyorsanız, daha fazla bilgi için Ulusal Destek Servisiniz ile iletişime geçiniz.

Yıllık eTwinning Konferansı nedir?
Yıllık eTwinning Konferansı, bahar döneminde gerçekleştirilir. Konferansın amacı, eTwinning'in geleceği ve geçmişini tartışmak, eTwinning ödülleri töreni düzenleyerek başarıları kutlamaktır.
Konferansa katılacaklar, her ülkede Ulusal Destek Servisi tarafından seçilir.